Tacticia johdetaan perheyrityksen arvoilla

Tactic on porilainen perheyritys, jonka innovatiivisia ja koukuttavia lautapelejä rakastetaan ympäri maailman. Jo puolen vuosisadan ajan Tacticin Porin tehtaalla on valmistettu tuotteita, jotka tuovat ihmiset saman pöydän ääreen nauttimaan yhteisistä hetkistä. Sukelletaan nyt pelitehtaan sydämeen kuulemaan tacticlaisten ajatuksia porilaisuudesta, vastuullisuudesta ja pelien merkityksestä omassa työssään.

Peliyrittäjiä kolmessa polvessa

Tactic on porilaisen Heljakan perheen elämäntyö jo kolmessa sukupolvessa. Tacticin tarina alkoi 1960-luvun lopulla, kun nuoren Aarne Heljakan perhe sai Amerikan serkultaan lahjaksi lautapelin, josta tuli oitis hitti perheen keskuudessa. Aarne sai idean valmistaa peliä myyntiin myös Suomessa. Porilaisesta autotallista käsin Kimble on tehnyt uskomattoman maailmanvalloituksen, ja sen mukana yritys kasvanut aivan uusiin mittakaavoihin. Yksi Tacticin avainhenkilöistä, jolle pelit ovat tulleet verenperintönä, on Tacticin markkinointipäällikkö Jemina Heljakka. Tacticin perustaja Aarne Heljakka on Jeminan isoisä ja Jeminan isä Markku Heljakka johti yritystä lähes 40 vuoden ajan. Perheyrityksessä kaikki osallistuivat jo varhain pelien testaamiseen ja myyntiin. Jemina muisteleekin, kuinka ensimmäiset viikkorahat tienattiin taittelemalla Kimblen pelipakkauksia kotona olohuoneen lattialla.

Tacticin pelit valmistetaan tänäkin päivänä Porissa, missä Heljakan perhe on vahvasti mukana yrityksen toiminnassa. Jopa eläkkeelle jäänyt Markku Heljakka tekee yhä toisinaan somemateriaalia ja videoita. Jeminan mielestä perheyrityksessä työskentely onkin todella monipuolista, vastuut ovat laajoja ja vaikutusmahdollisuudet hyvät. Tacticin tuotteiden parissa on ollut hienoa kasvaa ja saada kokemuksen tuomaa varmuutta siitä, mikä toimii ja minkälaisia pelejä kuluttajat haluavat pelata, olivatpa he sitten Suomessa tai kaukomailla.

Juuret tiukasti Satakunnassa

Lauri Niemisellä on takanaan työuransa mielenkiintoisimmat kaksi vuotta Tacticin toimitusjohtajana. Videomarkkinoinnin ammattilaisena uraa tehnyt Lauri on ollut jo aiemminkin viemässä Tacticia muun muassa Yhdysvaltojen markkinoille. Hänen ensimmäinen pelimuistonsa on Tacticin Choco, jonka herkulliset osat tekivät pieneen Lauriin vaikutuksen. Lauri on toiminut myös Tacticin kansikuvapoikana – hänen kuvansa nimittäin koristaa ensimmäisen Junior Aliaksen kantta.

Lauri Niemiselle perheyrityksen toimitusjohtajan rooli on iso ylpeydenaihe. Hän on vuosien saatossa seurannut yrityksen kasvua ja monipuolistumista, ja nyt hän pääsee itse luotsaaman perinteikästä yritystä. Laurille Tacticin visio on edelleen kristallinkirkas: pelien avulla tuodaan ihmisiä yhteen ja heille luodaan unohtumattomia hetkiä ja rakkaita muistoja arjen keskellä.

Porilaisuus ja oma tuotanto Porissa ovat Tacticin arvolupauksen ytimessä. Siitä lähtien, kun yritys on perustettu, töitä on tehty paikallisin voimin. Tänä päivänä Tactic onkin merkittävä työllistäjä Satakunnassa. Vastuullisuus on tacticlaisille sydämenasia; jokainen työntekijä pystyy aidosti seisomaan sen takana, millaisia tuotteita Porista lähtee maailmalle.

Kestävä kehitys kantaa hedelmää

Jemina Heljakan mielestä juuri perheyrityksessä on luontevaa miettiä yritystoimintaa kestävältä pohjalta ja huolehtia siitä, että sitä voidaan jatkaa tuleville sukupolville. Kotimainen valmistus merkitsee sitä, että koko suunnittelu-, hankinta- ja tuotantoketjun vastuullisuus voidaan taata. Tuotteille pystytään valitsemaan oikeat raaka-aineet ja seuraamaan, mistä raaka-aineet tulevat ja miten tuotteet valmistetaan. Tiedetään tarkasti, ketkä tuotteita valmistaa ja että työolot ovat hyvät tuotantoketjun jokaisessa vaiheessa. Tacticin tuotteita koristaakin yleensä Avainlippu merkkinä siitä, että tuotteet on valmistettu Suomessa.

Vastuullisuuteen panostaminen näkyy myös Tacticin brändissä. Tacticin pelit nähdään luotettavina kotimaisina tuotteina, joita on kiva pelata vuodesta ja pelikerrasta toiseen. Myös sosiaalisuus on Tacticin brändin ytimessä, pelien ympärille kokoonnutaan nauttimaan yhdessäolosta. Kuluttajan on turvallista valita tuttu pelivalmistaja, joka huomioi ympäristön valmistusprosessissa ja osaa pitkällä kokemuksella tehdä aina oikeanlaisia tuotteita oikeaan tarpeeseen.

Tacticlaiset tuntevat vastuunsa

Jokaisella tacticlaisella on oma tärkeä tehtävänsä yrityksen vastuullisuusketjussa. Tuotannon tasalaatuisuudesta vastaa porilainen Niko Lehtonen, joka työnkuvaan kuuluu laitteistojen ja kiinteistön kunnossapito sekä uudistaminen. Niko kehuu Tacticin hyvää yhteishenkeä, jossa kaikki työskentelevät yhteisen päämäärän eteen. Tämä auttaa myös laadun ylläpidossa, kun ratkaisut prosessien ongelmiin etsitään yhdessä. Vastuullisuus näkyy Nikon roolissa myös energiakulujen vähentämisenä, pitämällä laitteet tehokkaina sekä hyödyntämällä kaiken
koneiden tuottaman lämmön.

Tacticin varastolla työskentelee Roni Kotkavaara. Hän aloitti Tacticilla trukkikuskina ja toimii nyt työnjohdon harjoittelijana. Ronin tehtävänä on lähettää tiuhaa tahtia tavaraa tehtaalta, ja tuoda näin lapsille iloa kaikkialle maailmassa. Ronille tulee hyvä mieli tiedosta, että joku pelaa juuri sitä peliä, joka hän on pakannut ja lähettänyt maailmalle. Ronin mielestä Tactic on erinomainen työnantaja, jossa pidetään myös hauskaa niin kuin lelutehtaalla kuuluukin. Ronin mukaan vastuullisuus näkyy varastolla etenkin kuorman optimoinnissa. Kun tuotteet pakataan tiiviisti, toimitus saapuu varmasti ehjänä määränpäähän.

Pelisuunnittelija Petter Ilander vastaa Tacticilla pelimekaniikasta, eli pelien toimintalogiikasta. Vastuullisuus näkyy pelisuunnittelussa esimerkiksi siinä, että mietitään, kuinka monta kertaa peliä voidaan pelata ennen kuin se alkaa toistamaan itseään. Rima tässä on Tacticilla korkealla ja pelikertojen määrä pyritään aina maksimoimaan. Myös materiaalivalinnat ovat kestäviä; muovia vältetään ja mietitään, mikä pahviratkaisu kestäisi parhaiten pelikerrasta toiseen.

Tulevaisuus näyttää kirkkaalta

Jokainen tacticlainen jakaa perheyrityksen keskeiset arvot ja toteuttaa vastuullisuutta työssään. Toimitusjohtaja Lauri Nieminen on tästä erityisen iloinen. Yrityksen pelikenttä on mielenkiintoinen, eikä Lauri näe rajoja sille, mitä Tactic voi tarjota kuluttajille tärkeimmissä tuoteryhmissään. Maailma muuttuu koko ajan, joten tekemistä ja kehittämistä riittää.

Myös Jemina Heljakka näkee Tacticin tulevaisuuden valoisana. Kotimaisuus on tärkeä voimavara: kotimarkkinalla voidaan kokeilla uusia juttuja, jotka leviävät sitten muille markkinoille. Näin yritys kasvaa ja laajentaa toimintaansa vastuullisesti. Tärkeää on jatkossakin tehdä kestäviä valintoja, jotka pitävät yrityksen ja työntekijät kunnossa ja kuluttajat tyytyväisinä. Tämä varmistaa, että Tactic pysyy yhdessä tekemisen, ihmisten yhteen tuomisen ja viihdyttämisen edelläkävijänä tulevaisuudessakin.

Lisätietoa: www.tactic.net/tactic/vastuullisuus

Ajankohtaista

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta!

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta! Heidän maailmanlaajuisesti tunnettu tuotenimensä on saanut lapset hymyilemään useiden vuosien ajan. Mikä tekee BRUDERista erityisen? BRUDER keskittyy valmistamaan leluja, jotka eivät tarjoa vain hauskoja hetkiä leikeissä, vaan myös turvallisia sellaisia.

Read More »

Suomen suurin lelujen ja pelien valmistaja Tactic Games ostaa Plaston

Suomalaisen leluteollisuuden vankka perinne saa jatkoa, kun porilainen lautapeleistä, ulkopeleistä ja leluista tunnettu Tactic Games ilmoitti tänään ostavansa 70-vuotiaan Ahvenanmaalla sijaitsevan AB Plasto Oy:n. Yrityskauppa tulee yhdistämään kaksi perinteikästä lelualan toimijaa, joiden syvällä suomalaisessa arvomaailmassa olevat juuret lujittavat entisestään kotimaisen lelutuotannon tulevaisuutta.

Read More »