Opitaan – pelaamalla!

Pelaaminen on paitsi hauska harrastus, myös valtavan monipuolinen tapa oppia erilaisia asioita.

Lautapelejä on niin monenlaisia, että jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto. Ja me kaikki voimme oppia niistä jotakin – ikään katsomatta!

Lapsille lautapelit tarjoavat turvallisen ympäristön opetella arkisen elämän kannalta välttämättömiä taitoja kuten sosiaalisia taitoja tai vaikkapa joukkueena pelaamista. Pienimmät voivat pelaamalla oppia mm. värejä, yhdistämistä ja hahmottamista – hieman isommat taas hienomotoriikkaa, nopan silmälukuja ja sanoja. Eskarilaiset loistavat jo päättelykykyä vaativissa peleissä ja pystyvät voittamaan niissä vanhempansakin. Pelaaminen opettaa myös malttia omaa vuoroa odottaessa ja voittamista ja häviämistä. Pettymystäkin on helpompi käsitellä, kun sitä saa ensin vähän harjoitella. Oli sitten kyseessä mikä taito tahansa, antaa pelaaminen pelaajalle aina uuden tilaisuuden yrittää uudelleen ja kehittyä joka kerta vähän paremmaksi.

Kun siirrytään peli-ikäluokissa ylöspäin alkaa peleissä korostua tuurin sijaan taitoa vaativat ominaisuudet. Silloin pelistä tulee väline haastaa itsensä, ottaa mittaa muista ja kehittää taitojaan. Pelit ovat mitä mainioin keino tukea oppimista kodeissa, kerhoissa ja luokkahuoneissa, ja monet opettajat käyttävätkin lautapelejä apuvälineinä työssään.

Katso ainakin nämä:

Opetellaan taitoja

Uuden oppiminen voi tapahtua leikiten! Vuoroin vauhdikkaat ja aivonystyröitä vaativat tehtävät auttavat pelaajia oppimaan uusia taitoja pelin aikana.

Opetellaan-sarja: Maailman lapset

Maailman lapset -lautapeli on iso ja värikäs ikkuna maailmaan ja sen eri kulttuureihin. Pelin parissa on helppo oppia kaikesta, mikä maailman lapsia yhdistää, sekä eri maailmankolkista!

Peleillä voi kuitenkin olla myös kuntouttava vaikutus. 

Monet toiminta- ja puheterapeutit käyttävät pelejä työssään. Pelit ovatkin loistava apuväline, kun aivoja halutaan jumpata. Saimme Marikalta kannustavan viestin ja hieman asiantuntijan näkökulmaa pelien merkityksestä toimintaterapeutin työssä:

“Olette varmaan tietoisia pelienne kuntouttavista vaikutuksista. Lautapelit ovat hyvä vastaisku nykyajan pelimaailmaan ja ne pitäisi nostaa jalustalle vuorovaikutuksen ja aivoja kehittävän, hahmottamista, loogista ajattelua sekä kielellistä kehitystä tukevien ominaisuuksiensa johdosta! Monet peleistänne ovat tosi opettavaisia ja kehitystä edistäviä!”

Myös vanhainkodeissa pelataan.

Pelit aktivoivat aivoja monin eri tavoin ja auttavat ylläpitämään mm. päättelykykyä, muistia ja hienomotorisia taitoja. Lisäksi niillä on valtava seurallinen vaikutus.

Pelit opettavat meille myös pelaamisen taitoa.

Ne opettavat pohtimaan seuraavaa siirtoa, lukemaan vastapelaajia ja pelitilannetta sekä miettimään erilaisia strategisia ratkaisuja, joilla haluttuun lopputulokseen pyritään. Kun peliä pelataan yhä uudelleen, antaa toisto mahdollisuuden rauhassa kokeilla erilaisia toimintatapoja, ottaa riskejä ja selvittää, millaiset ratkaisut kannattavat. Heti ei ehkä tule ajatelleeksi, että myös sääntöjen lukeminen on taito, joka edellyttää mm. tekstinymmärrystä ja malttia testata opittua käytännössä. Pisteiden laskeminen taas kehittää numeropäätä.

Pelien kautta voi myös oppia paljon itsestään ja omista vahvuuksistaan.

“Minä olen hyvä lukemaan sääntöjä ja päihitän usein muut visuaalista hahmottamista vaativissa peleissä.”

“Minä taas osaan laskea korttien määrän ja päätellä siitä todennäköisyyteni onnistua.”

“Minulla käy aina tuuri, sillä luotan vain vaistooni.”

Yhteiskunta ympärillämme pelillistyy hurjaa vauhtia, ja peleistä tutut elementit yleistyvät arjessamme koko ajan enemmän.

Yhä digitalisoituvammassa maailmassa lautapelit tuovat vastapainoa ruutuajalle ja kokoavat ihmisiä yhteen. Pelit siis opettavat meille myös sen, miten tärkeää on kerääntyä saman pöydän ääreen, viettää offline-aikaa, kokea kuuluvansa joukkoon ja tuntea jaettua iloa sekä niitä lukuisia muita tunteita, joita pelit meissä saavat aikaan.

Lautapelit opettavat siis monenlaisia taitoja ihan meille jokaiselle. Eikä se yhtään haittaa, että samalla on myös tosi hauskaa.

Löydät kaikki opetellaan-sarjamme tuotteet täältä.

Ajankohtaista

Vuoden peli 2024 -kilpailun pelit

Tactic-pelit pärjäsivät hienosti Vuoden Peli 2024 -kilpailussa. Suomen Leluyhdistys on lelualan etujärjestö, joka rummuttaa luovan ja turvallisen leikin puolesta. Yhdistys järjestää vuosittain suositut Vuoden Lelu- ja Vuoden Peli -kilpailut, jotka nostavat esille alan huipputuotteita.
Vuoden Peli -kilpailuun ilmoittautui tänä vuonna yhteensä 48 peliä. Tuomaristo testasi ja pisteytti kunkin sarjan finaaliin kolme parasta peliä kesän aikana.

Read More »

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta!

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta! Heidän maailmanlaajuisesti tunnettu tuotenimensä on saanut lapset hymyilemään useiden vuosien ajan. Mikä tekee BRUDERista erityisen? BRUDER keskittyy valmistamaan leluja, jotka eivät tarjoa vain hauskoja hetkiä leikeissä, vaan myös turvallisia sellaisia.

Read More »

Suomen suurin lelujen ja pelien valmistaja Tactic Games ostaa Plaston

Suomalaisen leluteollisuuden vankka perinne saa jatkoa, kun porilainen lautapeleistä, ulkopeleistä ja leluista tunnettu Tactic Games ilmoitti tänään ostavansa 70-vuotiaan Ahvenanmaalla sijaitsevan AB Plasto Oy:n. Yrityskauppa tulee yhdistämään kaksi perinteikästä lelualan toimijaa, joiden syvällä suomalaisessa arvomaailmassa olevat juuret lujittavat entisestään kotimaisen lelutuotannon tulevaisuutta.

Read More »