Äiti Maan pelaaminen on ympäristöteko!

Syksyn uutuus 2023!

Äiti Maa tietopeli on ympäristön hyvinvointiin keskittyvä, viihdyttävä peliuutuus. 

 • Äiti Maa, on ajankohtainen tietopeli täynnä mielenkiintoisia kysymyksiä arvokkaan planeettaamme hyvinvoinnista ja suojelusta. 
 • Pelin kysymyspatteristo ja taustatutkimus tehdään yhteistyössä Lapin yliopiston opiskelijoiden kanssa. 
 • Peli valmistetaan Tacticin tehtaalla Porissa – kestävästi ja muovittomasti. 
 • Pelimekaniikka on yhteistyöpeliä, aivan kuten planeettammekin suojelu. 
 • Äiti Maa -pelin pelaaminen on ympäristöteko – tietous vaikuttaa tekoihin. 

Pelin teema 

Tiedätkö, mitä kestävä kuluttaminen on ja miten voit vähentää maapallon kuormitusta? Entä haluaisitko oppia auttamaan uhanalaisia eläimiä ja ehkäisemään luontokatoa? Äiti Maan resurssit ovat runsaat, mutta rajalliset. Meidän on tullut aika osoittaa kiitollisuutta ja alkaa huolehtia elinympäristöstämme paremmin.  

Tämän opettavaisen tietopelin tavoite on lisätä tietoutta ja antaa käytännön vinkkejä kestävämmistä valinnoista ja rinnakkaiselosta luonnon ja eläinkunnan kanssa. Peli lähestyy tätä haastavaa ja monimutkaistakin aihetta positiivisuuden kautta – kannustaen ja innostaen. Tietopeli auttaa ymmärtämään myös niitä ympäristöasioihin ja päätöksentekoon vaikuttavia tekijöitä, joihin voimme yksilöinä vaikuttaa vain vähän. 

Pelin ikäsuositus on 8+ ja se sopii hyvin sekä ympäristötietoisille että vasta aiheen äärelle heräileville pelaajille.  

Pelin kysymyspatteriston neljä aihekategoriaa ovat: 

 • Ympäristösopimukset ja -käytännöt​ 
 • Kierrätys ja kestävä kulutus 
 • Uhanalaiset lajit ja luontokato 
 • Ympäristötaidot ja -koulutus 

Yhteistyö Lapin yliopiston kanssa 

Äiti Maa -tietopelin kysymyssisältö kehitetään yhteistyössä Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan opiskelijoiden kanssa Pelillinen ja leikillinen oppiminen –opintojaksolla kevään 2023 aikanaOpintojaksolla painottuvat kestävyyskasvatuksen sisällöt ja sen tavoitteena on perehdyttää opiskelijat pelisuunnittelun maailmaan ja tarjota heille työkaluja lasten ja nuorten positiivisen tulevaisuuskuvittelun tukemiseen. Opintojaksolla keskitytään leikillisyyden ja pelillisyyden teemoihin ja pohditaan maapallon tulevaisuutta. 

Me Tacticilla haluamme olla mukana tarjoamassa opiskelijoille aidon työelämäkontaktin ja lisätä heidän tietämystään perinteisten lautapelien suunnittelusta ja sen yhteiskunnallisista vaikutusmahdollisuuksista. Voimme osoittaa, että omalla työllä voi olla suurikin merkitys ja sen vaikutukset voivat ulottua varsin laajalle. Lisäksi uskomme aidosti, että opiskelijoiden mukanaolo, heidän tuoreet näkemyksensä, luovat ideansa ja taustansa kasvatustieteiden opiskelijoina tuovat projektille ajantasaisen ja kiinnostavan sisällön lisäksi uskottavuutta ja yhteistyön voimaa. Projektiin osallistuu välillisesti myös peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria, joiden tulevaisuusajatuksia hyödynnetään pelisisältöjen suunnittelussa. 

Kurssin suunnittelivat ja organisoivat yliopistonlehtorit Marjaana Kangas (pelillisen ja leikillisen oppimisen dosentti) ja Ulla Kemi (kestävyys- ja luontokasvatuksen yliopistonlehtori). 

Pelitutkimuksen asiantuntija Katriina Heljakka Tacticilta tarjoaa opiskelijoille luennon leikistä ja leikillisyydestä.  

Kestävästi valmistettu – kotimainen valinta

Äiti Maa -peli valmistetaan Tacticin tehtaalla Porissa kestävästi ja muovittomasti. 

Tacticin pelit valmistetaan ympäristöystävällisenä lähituotantona Porissa. Olemme ylpeitä korkeista pohjoismaisista laatukriteereistämme, ammattiosaamisestamme sekä vastuullisesta suhtautumisestamme ympäristökysymyksiin.  

Kotimaisen tuotannon ansiosta tunnemme koko tuotantoketjun, ja se takaa tuotteiden raaka-aineiden jäljitettävyyden. Hyödynnämme tuotannossa laajasti mm. eurooppalaista kierrätyspahvia sekä kierrätettävää muovia. Tavoitteenamme on jo suunnitteluvaiheessa vähentää mm. materiaalihävikkiä ja ylimääräisten muovikääreiden käyttöä mm. tuotteiden pakkauksissa ja korttipakoissa. Äiti Maa -tietopeli tullaan valmistamaan 100-prosenttisen muovittomasti.  

Kaikissa Tactic Games Oy:n Suomen tehtaalla valmistettavissa tuotteissa käytetään vain FSC© -sertifioitua paperia, pahvia ja kartonkia. Tuotteissamme se ilmenee FSC-logosta, joka löytyy nyt niin lautapeleistä, palapeleistä, kirjoista kuin pelikorteistakin. Tactic Games Oy:n FSC-lisenssinumero on C171450. 

Olemme myös sitoutuneet kehittämään hiilijalanjälkemme seurantaa ja optimointia. 

Äiti Maa -tietopeli valittiin vihreiden tuotteiden joukkoon lelualan suurimmilla messuilla, Spielwarenmesse-tapahtumassa Saksassa helmikuussa 2023. 

Lue lisää vastuullisuudestamme: games.tactic.net/tactic/vastuullisuus

 

 

Pelimekaniikasta 

Äiti Maa -peli on paitsi tietopeli, myös yhteistyöpeli. Arvokas planeettammekin pelastuu vain yhteistyöllä!​ 

Pelin alussa Äiti Maa antaa jokaiselle pelaajalle tehtävät, jotka tulee ratkaista pelin aikana vastaamalla monivalintakysymyksiin oikein – ja tietysti yhdessä. Tarpeeksi monesta oikeasta vastauksesta pelaajat etenevät kohti tavoitetta, mutta vääristä vastauksista tulee sakkoa, mikä tekee tehtävien suorittamisesta entistä vaikeampaa. Sakkokortit tuovat peliin myös strategisen elementin.  

Äiti Maa -pelissä pelaajat myös voittavat yhdessä, kun kaikki tehtävät on suoritettu. Peli myös hävitään yhdessä, mikäli sakkoja kertyy liikaa ja tehtävien suorittaminen käy mahdottomaksi. 

Pelissä on upea pyöritettävä pelilauta ja 300 korttia, jotka kuvittavat kokonaisuuden ympäristömme hyvinvointia koskevilla aiheilla. 

Katso video ja opi peli-idea.

Pelin sisältö: 

 • Pyöritettävä pelilauta 
 • 300 korttia:​ 
  • Kysymykset 
  • Tehtävät 
  • Sakot 
 • 24 vastauskiekkoa 
 • 1 puinen pelinappula 
 • 2 puista noppaa 
 • Säännöt 

Ikäsuositus: 8+ 

Pelaajamäärä: 2-6 pelaajaa 

Arvioitu kesto: 45 minuuttia 

Lopuksi 

Äiti Maa -pelin pelaaminen on ympäristöteko. Ympäristötietouden lisääminen on tehokas keino muuttaa käyttäytymistämme ja valintojamme kestävämpään suuntaan. 

Olemme saaneet nauttia maapallon antimista pitkään ja yltäkylläisesti, mutta nyt on meidän vuoromme osoittaa kiitollisuutta ja huolehtia Äiti Maasta. Ryhdytään siis ratkaisemaan ympäristön haasteita ja kulkemaan kohti kestävämpää tulevaisuutta.  

Me Tacticilla olemme sitoutuneita työskentelemään kestävämmän tulevaisuuden hyväksi. 

Aloitetaan siis urakka pelaamalla kierros Äiti Maa -tietopeliä yhdessä!​ 

Peli on syksyn 2023 uutuus. Pelistä tullaan painamaan useita eri kieliversioita ja sitä tullaan myymään ympäri maailmaa Tacticin jälleenmyyjien kautta. 

Ajankohtaista

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta!

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta! Heidän maailmanlaajuisesti tunnettu tuotenimensä on saanut lapset hymyilemään useiden vuosien ajan. Mikä tekee BRUDERista erityisen? BRUDER keskittyy valmistamaan leluja, jotka eivät tarjoa vain hauskoja hetkiä leikeissä, vaan myös turvallisia sellaisia.

Read More »

Suomen suurin lelujen ja pelien valmistaja Tactic Games ostaa Plaston

Suomalaisen leluteollisuuden vankka perinne saa jatkoa, kun porilainen lautapeleistä, ulkopeleistä ja leluista tunnettu Tactic Games ilmoitti tänään ostavansa 70-vuotiaan Ahvenanmaalla sijaitsevan AB Plasto Oy:n. Yrityskauppa tulee yhdistämään kaksi perinteikästä lelualan toimijaa, joiden syvällä suomalaisessa arvomaailmassa olevat juuret lujittavat entisestään kotimaisen lelutuotannon tulevaisuutta.

Read More »