Miten lapsen matemaattiset taidot kehittyvät leikin lomassa?

ShunTerra / Bigstock

Monissa leikeissä pienenkin lapsen kanssa tulee kuin huomaamatta heräteltyä matemaattista ajattelua. Leikitään eri muotoisilla palikoilla, etsitään tietyn värisiä legoja, tehdään korkeita ja matalia palikkatorneja, lasketaan lapsen sormia ja varpaita, edetään nopan mukaan.

Luonnostaan uteliasta lasta kannattaakin leikkisästi herätellä matematiikan saloihin, sillä se kehittää lapsen ajattelutaitoja ja auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaa.

Aiemmin opitut asiat toimivat pohjana uusille asioille. Jotta innostus matematiikkaan säilyy, on tärkeää, että perusasiat ovat tukevalla pohjalla ja edetään sopivin askelin. Onnistumisen kokemukset innostavat oppimaan lisää!

PoppyPix / Bigstock

Aluksi lapsi oppii yhdistämään lukumäärän lukusanoihin. Lapsi oppii luettelemaan ”yksi, kaksi, kolme…”, ja vähitellen taito karttuu niin, että lapsi pystyy lukujonon avulla toteamaan tarkan lukumäärän.

  • Pelaamalla pelejä, joissa edetään nopan pisteiden mukaan, tuetaan näitä taitoja.
  • Voitte laskea portaiden askelmia, autoja parkkipaikalla tai vaikkapa kukan terälehtiä.

Pieniä yhteen- ja vähennyslaskujakin voi sujauttaa leikin lomaan.

  • Minulla on 1 legopalikka, saan 2 palikkaa lisää, nyt minulla on 3 legopalikkaa. Tai minulla on 3 hernettä, syön niistä yhden, nyt minulla on 2 hernettä.

Paitsi numeroita ja lukumääriä matemaattinen ajattelu on myös vertailua, lajittelua, muotojen tunnistamista ja paikan käsitteitä.

  • Arkisissa tilanteissa voi vertailla lukumääriä. ”Kummassa kipossa on enemmän mansikoita? Onko nyt molemmilla yhtä monta?”
  • Lelujen siivoamisesta illalla tulee oma leikkinsä, kun siihen yhdistetään lajittelua. ”Kerätään ensin kaikki pehmeät esineet. Laitetaan punaiset palikat tänne.”
  • Lapsen sanavarasto ja ajattelu kehittyvät, kun hänelle puhutaan oikeilla termeillä. Sen sijaan, että pyydät ”Annatko minulle tuon palikan tuolta.”, voit sanoa ”Annatko minulle tuon pyöreän palikan, tuolta laatikon takaa.”

Lapsuudessa luodaan pohjaa matemaattiselle ajattelulle, mikä vahvistaa myönteistä suhtautumista matematiikkaan myöhemmällä iällä.

Opetellaan numeroita
Opetellaan lukumääriä -lattiapalapeli
Opetellaan Numerot -puuhakirja
Opetellaan Laskemaan -puuhakirja

Löydät kaikki opetellaan-sarjan tuotteet täältä.

Ajankohtaista

Vuoden peli 2024 -kilpailun pelit

Tactic-pelit pärjäsivät hienosti Vuoden Peli 2024 -kilpailussa. Suomen Leluyhdistys on lelualan etujärjestö, joka rummuttaa luovan ja turvallisen leikin puolesta. Yhdistys järjestää vuosittain suositut Vuoden Lelu- ja Vuoden Peli -kilpailut, jotka nostavat esille alan huipputuotteita.
Vuoden Peli -kilpailuun ilmoittautui tänä vuonna yhteensä 48 peliä. Tuomaristo testasi ja pisteytti kunkin sarjan finaaliin kolme parasta peliä kesän aikana.

Read More »

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta!

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta! Heidän maailmanlaajuisesti tunnettu tuotenimensä on saanut lapset hymyilemään useiden vuosien ajan. Mikä tekee BRUDERista erityisen? BRUDER keskittyy valmistamaan leluja, jotka eivät tarjoa vain hauskoja hetkiä leikeissä, vaan myös turvallisia sellaisia.

Read More »

Suomen suurin lelujen ja pelien valmistaja Tactic Games ostaa Plaston

Suomalaisen leluteollisuuden vankka perinne saa jatkoa, kun porilainen lautapeleistä, ulkopeleistä ja leluista tunnettu Tactic Games ilmoitti tänään ostavansa 70-vuotiaan Ahvenanmaalla sijaitsevan AB Plasto Oy:n. Yrityskauppa tulee yhdistämään kaksi perinteikästä lelualan toimijaa, joiden syvällä suomalaisessa arvomaailmassa olevat juuret lujittavat entisestään kotimaisen lelutuotannon tulevaisuutta.

Read More »