Miten lapsen matemaattiset taidot kehittyvät leikin lomassa?

ShunTerra / Bigstock

Monissa leikeissä pienenkin lapsen kanssa tulee kuin huomaamatta heräteltyä matemaattista ajattelua. Leikitään eri muotoisilla palikoilla, etsitään tietyn värisiä legoja, tehdään korkeita ja matalia palikkatorneja, lasketaan lapsen sormia ja varpaita, edetään nopan mukaan.

Luonnostaan uteliasta lasta kannattaakin leikkisästi herätellä matematiikan saloihin, sillä se kehittää lapsen ajattelutaitoja ja auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaa.

Aiemmin opitut asiat toimivat pohjana uusille asioille. Jotta innostus matematiikkaan säilyy, on tärkeää, että perusasiat ovat tukevalla pohjalla ja edetään sopivin askelin. Onnistumisen kokemukset innostavat oppimaan lisää!

PoppyPix / Bigstock

Aluksi lapsi oppii yhdistämään lukumäärän lukusanoihin. Lapsi oppii luettelemaan ”yksi, kaksi, kolme…”, ja vähitellen taito karttuu niin, että lapsi pystyy lukujonon avulla toteamaan tarkan lukumäärän.

  • Pelaamalla pelejä, joissa edetään nopan pisteiden mukaan, tuetaan näitä taitoja.
  • Voitte laskea portaiden askelmia, autoja parkkipaikalla tai vaikkapa kukan terälehtiä.

Pieniä yhteen- ja vähennyslaskujakin voi sujauttaa leikin lomaan.

  • Minulla on 1 legopalikka, saan 2 palikkaa lisää, nyt minulla on 3 legopalikkaa. Tai minulla on 3 hernettä, syön niistä yhden, nyt minulla on 2 hernettä.

Paitsi numeroita ja lukumääriä matemaattinen ajattelu on myös vertailua, lajittelua, muotojen tunnistamista ja paikan käsitteitä.

  • Arkisissa tilanteissa voi vertailla lukumääriä. ”Kummassa kipossa on enemmän mansikoita? Onko nyt molemmilla yhtä monta?”
  • Lelujen siivoamisesta illalla tulee oma leikkinsä, kun siihen yhdistetään lajittelua. ”Kerätään ensin kaikki pehmeät esineet. Laitetaan punaiset palikat tänne.”
  • Lapsen sanavarasto ja ajattelu kehittyvät, kun hänelle puhutaan oikeilla termeillä. Sen sijaan, että pyydät ”Annatko minulle tuon palikan tuolta.”, voit sanoa ”Annatko minulle tuon pyöreän palikan, tuolta laatikon takaa.”

Lapsuudessa luodaan pohjaa matemaattiselle ajattelulle, mikä vahvistaa myönteistä suhtautumista matematiikkaan myöhemmällä iällä.

Opetellaan numeroita
Opetellaan lukumääriä -lattiapalapeli
Opetellaan Numerot -puuhakirja
Opetellaan Laskemaan -puuhakirja

Löydät kaikki opetellaan-sarjan tuotteet täältä.

Ajankohtaista

Tactic valloittaa maailmaa vastuullisesti

Vastuullisuus on nouseva trendi, mutta suomalainen peli- ja leluyritys Tactic on panostanut vastuullisuuteen aina yrityksen alkumetreiltä asti. Kaikki Tacticin tuotteet ovat paitsi viihdyttäviä myös kestävästi tuotettuja. Tactic aikoo jatkossakin panostaa kestävään kehitykseen, ja on valmis myös investoimaan uuteen vihreämpään teknologiaan. Kurkistetaan, kuinka maailman vastuullisimmat pelituotteet valmistetaan Tacticin Porin tehtaalla.

Read More »

PicassoTiles-lelut stressittömään jouluun

Lomakausi on synonyymi juhlallisuuksille ja ilolle. Ei ole kuitenkaan mikään salaisuus, että se voi myös olla hieman stressaavaa, kun on aika valita täydelliset lahjat läheisillesi. Juuri siinä PicassoTiles -lelut voivat auttaa. Picasso Tiles -lelut sopivat 3+ vuotiaille ja sitä vanhemmille, eivätkä ne ole vain hauskoja ja viihdyttäviä; ne myös kiehtovat nuoria mieliä ja rohkaisevat luovuuteen ja ongelmanratkaisuun.

Read More »

Tacticia johdetaan perheyrityksen arvoilla

Tactic on porilainen perheyritys, jonka innovatiivisia ja koukuttavia lautapelejä rakastetaan ympäri maailman. Jo puolen vuosisadan ajan Tacticin Porin tehtaalla on valmistettu tuotteita, jotka tuovat ihmiset saman pöydän ääreen nauttimaan yhteisistä hetkistä. Sukelletaan nyt pelitehtaan sydämeen kuulemaan tacticlaisten ajatuksia porilaisuudesta, vastuullisuudesta ja pelien merkityksestä omassa työssään.

Read More »