Näin ruokin lapsen kiinnostusta lukemisen opetteluun - 5 vinkkiä vanhemmalle
Kun lapsi kiinnostuu kirjaimista ja haluaa oppia niistä lisää, tätä innostusta voi ruokkia leikinomaisesti, lapsen motivaatiota ja kiinnostuksen kohteita myötäillen. Lukutaidon oppiminen edellyttää, että lapsi on motivoitunut ja jaksaa keskittyä.
Liian aikaisin ei kannata aloittaa lukemisen opettamista, sillä se voi syödä motivaatiota tuntuessaan vaikealta.
Lue lapselle ääneen, näin kuullun ymmärtäminen ja sanavarasto kehittyvät. Jatka ääneen lukemista, vaikka lapsi osaisi jo lukea itsekin. Voitte vaikkapa lukea vuorotellen toisillenne.
Kirjainten nimiä tärkeämpää lukemisen kannalta on oppia kirjainmerkkejä vastaavat äänteet. Etsikää kuvasta tai lastenhuoneesta tietyllä äänteellä alkavia asioita tai tiettyyn äänteeseen loppuvia asioita. Vaihtakaa sanojen alkuäänteitä ja keksikää riimipareja ”tuoli, nuoli”.
Lapsi oppii ensin tunnistamaan helppoja sanoja kirjoitusasun perusteella, mutta ei välttämättä vielä ymmärrä lukemaansa. Miettikää yhdessä sanojen merkitystä.
Sujuva lukutaito kehittyy vain lukemalla. Lapselle kannattaa tarjota erilaisia tekstejä luettavaksi hänen oman kiinnostuksensa mukaan: Sarjakuvia, loruja, satuja, runoja, lastenlehtiä jne.
Sanapelit tutustuttavat kirjaimiin ja kasvattavat sanavarastoa.
Opetellaan kirjaimia ja sanoja
Neljä hauskaa kirjainpeliä auttavat lasta lukemaan ja kirjoittamaan! Kirjainlaudoilla lapset saavat ryhtyä muodostamaan sanoja helpommasta vaikeampaan siirtyen.
Opetellaan Kirjaimet Puuhakirja
Kirjassa harjoitellaan tarkkaavaisuutta ja opetellaan kynänkäyttöä, tutustutaan kirjainmerkkeihin, maistellaan alkuäänteitä ja ratkotaan monenlaisia hauskoja tehtäviä kirjainten avulla.
Löydät kaikki opetellaan-sarjan tuotteet täältä.