Alias täyttää 30-vuotta

Alias keksittiin Suomessa kolme vuosikymmentä sitten. Silloin niin kutsuttuja ”party-pelejä” ei Suomen markkinoilla juurikaan ollut. Tactic, aiemmin Nelostuote Oy, päätti kehittää tuoteideasta pelin ja kustantaa sen. Tactic alkoi valmistaa Alias-peliä omalla, kotimaisella tehtaallaan.

Markku Heljakka muistelee pelin alkuaikoja:

”Uudentyyppistä ideaa tarjottiin kustannettavaksi ja koepelaamisen jälkeen silloinen päättäjäryhmä päätti investoida ideaan ja tuotteistaa pelin. Peli herätti heti kiinnostuksen vuorovaikutuksellaan. Ensipainos oli 3000 kappaletta ja siihen suunniteltiin suomalaisuutta ja perhepelaamista korostava kansi, joten kuvan malleilla oli Mari-paidat päällään. Tuolloin peliin suunniteltiin myös suorakaiteen muotoinen pakkaus, joka ei ollut kovin yleisesti käytössä lautapeleissä.”

Alias-pelistä tuli nopeasti koko kansan suosikki, jonka menestystarina jatkuu edelleen. Pohjoismaista huippulaatua edustavat Alias-pelit valmistetaan Porissa ympäristöystävällisistä kierrätysmateriaaleista luontoa kunnioittaen. Nykyään suomalainen sanaselityspeli riemastuttaa pelaajia ympäri maailmaa—Aliaksen suurimmat markkinat ovat Pohjoismaissa, Venäjällä ja Keski-Euroopassa, esimerkiksi Tšekissä.

”Alias-tuoteperhe on yksi lippulaivoistamme. Alias-myynti on kasvanut orgaanisesti kaikilla markkinoilla. Sitä viedään yli 40 maahan ja peliä pelataan lähes 30:llä eri kielellä. Aliaksen kieliversioita löytyy jopa kiinan-, korean-, intian- ja islanninkielisinä. Pelissä täytyy olla jotain taikaa, sillä se herää henkiin pelaajien kautta missä päin maailmaa tahansa”, toteaa viennistämme vastaava Juha Nieminen

”Laskeskelin myyntien ja ilmansuuntien mukaan että ympäri vuorokauden ja tälläkin hetkellä jossain päin palloamme joku pelaa Aliasta, selittää ja arvailee, nauraa ja viettää hauskoja ja viihdyttäviä hetkiä ystävien kanssa Porissa valmistetun pelimme äärellä. Se jos joku lämmittää mieltä!” Juha lisää.

Vuosien varrella kasvanut Alias-tuoteperhe sisältää viihdyttäviä ja ainutlaatuisia sanaselityspelejä kaiken ikäisille pelaajille. Alias-pelit kehittyvät taukoamatta ja seuraavat aikaansa tarjoten pelaajille kielenkannat kirvoittavan sekoituksen niin perinteisiä ja vakiintuneita kuin uusia ja ajankohtaisia sanoja. Lapsille suunnattua Junior Alias-peliä käytetään laajalti myös opetuksessa mm. sanavarastoa kerryttämään.

Vuonna 2020 Alias-pelit kokevat uudistuksen niin sisällöltään kuin ulkonäöltään.

”Alias-tuoteperhe on vuosikymmenten aikana kasvanut ja laajentunut kansainväliseksi menestystuotteeksi. Juhlavuoden kunniaksi tuotteisiin on luotu uusi, ajanmukainen ulkoasu, sisältöä on uudistettu ja peliin on lisätty myös digitaalisia ulottuvuuksia. Syksyn aikana Alias tulee näkymään ja kuulumaan niin perinteisissä kuin uusissa medioissa”, kertoo Tacticin markkinointipäällikkö Jemi Heljakka

Uudistuksesta vastannut suunnittelijamme Jussi Lindberg kertoo tärkeimpien lähtökohtien olleen brändin identiteetin sekä pakkauksen viestin vahvistaminen. Alias-logotekstiä muotoiltiin ilmavammaksi sekä lisättiin dynaamisuutta vahvistavia elementtejä.
Sanan i-kirjain sai pisteen puhekuplasta.

”Ja siitähän tässä pelissä on kysymys – puhumisesta. Puhekuplan tunnettuus juontaa juurensa jo 1200-luvulle ja on nyt taas symbolina ajankohtainen lukuisten erilaisten digitaalisten viestialustojen kautta”,

Jussi toteaa pelipakkauksen viestin olevan yksinkertaisen tehokas ja toimivan loistavasti myös digitaalisissa kanavissa.

Sisällöllisesti Alias-pelin uudistamisessa on yhteistyökumppanina Kotimaisten kielten keskus.

Uudistus on aloitettu Alias Original -pelistä. Nyt Alias Originaliin lisätyt sanat ovat kielen ammattilaisten valitsemia. Voimme luottaa niihin täysin ja näin vahvistaa suomen kieltä entisestään osana pelikokemusta, Jussi kiittelee.

Faktaa:

Alias-pelejä on valmistettu Suomessa jo 30 vuotta. Alias on Suomen tunnetuin ja eniten kansainvälisille markkinoille myyty party-peli, jota myydään yli 40 eri maahan. Alias-pelejä on myyty jo yli 6 miljoonaa kappaletta ja tuoteperheeseen lanseerataan vuosittain uusia versioita. Tämän vuoden uutuus on DIY Alias – eli toisin sanoen Tee-se-itse Alias.

Tactic Games Oy on vuonna 1967 perustettu, suomalainen perheyritys. Tactic Games Oy valmistaa, myy ja markkinoi pelejä, kirjoja sekä leluja. Pääosa tuotteista valmistetaan Tactic Gamesin tehtaalla Porissa. Tactic Games Oy:n tytäryhtiöt ja myyntikonttorit sijaitsevat Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Ranskassa, Puolassa, Hollannissa ja Englannissa. Vientimaita on noin 70.

Aliaksen eri kieliversioita:

bulgaria, tsekki, slovakki, tanska, viro, kroatia, unkari, heprea, islanti, italia, japani, korea, liettua, latvia, flaami, norja, englanti, puola, portugali, ranska, romania, saame, saksa, sloveeni, suomi, venäjä, ukraina, kiina

Kotimaisten kielten keskuksen uutinen: www.kotus.fi

Ajankohtaista

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta!

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta! Heidän maailmanlaajuisesti tunnettu tuotenimensä on saanut lapset hymyilemään useiden vuosien ajan. Mikä tekee BRUDERista erityisen? BRUDER keskittyy valmistamaan leluja, jotka eivät tarjoa vain hauskoja hetkiä leikeissä, vaan myös turvallisia sellaisia.

Read More »

Suomen suurin lelujen ja pelien valmistaja Tactic Games ostaa Plaston

Suomalaisen leluteollisuuden vankka perinne saa jatkoa, kun porilainen lautapeleistä, ulkopeleistä ja leluista tunnettu Tactic Games ilmoitti tänään ostavansa 70-vuotiaan Ahvenanmaalla sijaitsevan AB Plasto Oy:n. Yrityskauppa tulee yhdistämään kaksi perinteikästä lelualan toimijaa, joiden syvällä suomalaisessa arvomaailmassa olevat juuret lujittavat entisestään kotimaisen lelutuotannon tulevaisuutta.

Read More »