Opetellaan tunteita

Miten ja miksi lapsen tunnetaitoja kannattaa kehittää?

Lapsi kokee päivän aikana monenlaisia tunteita, mutta hänellä ei vielä ole sanoja, joilla kertoa tunteistaan. Siksi tunteet näkyvät ja kuuluvat. Lapselle on hyvä opettaa, että tunteet ovat sallittuja, ne kuuluvat elämään ja saavat näkyä, mutta niitä on hyvä osata myös hallita.

Annetaan tunteille nimet

Lapsi oppii tunnesanoja arkisissa vuorovaikutustilanteissa. Sanoita pienenkin lapsen tunteita erilaisissa tilanteissa vaikkapa näin ”Jännittääkö sinua?” ”Taisit tulla iloiseksi vaarin tapaamisesta.” Lapsi huomaa, että aikuinen ymmärtää hänen sisäisiä tunteitaan, mikä rauhoittaa lasta. Lapsi oppii kuvaamaan omia tunnetilojaan.

Tunteiden sanoittamista voi harjoitella pelien ja kirjojen avulla. Tunnistetaan tunteita ilmeistä, esitetään itse erilaisia tunnetiloja ja keskustellaan tunteiden syistä ja seurauksista.

Ohjaa lasta tunnistamaan tunteita

Keskustelkaa yhdessä vaikkapa kirjojen hahmojen tunteista: ”Miltä hahmosta tuntuu? Miksi sillä on tuollainen ilme?”

Ohjaa lasta huomaamaan, mitkä merkit kertovat tietystä tunteesta, esimerkiksi kirjan kuvassa hahmon ilme ja asento.

Vähitellen lapsi oppii tunnistamaan ja nimeämään omia tunteitaan ja ymmärtämään, että myös muilla lapsilla on tunteet.

Kuvat: FamVeld / Shutterstock.com

Lapset oppivat jäljittelemällä

Kerro ääneen omista tunnetiloistasi. Selitä lapselle, miksi sinua harmittaa jokin asia tai mikä tänään ilahdutti.

Kannattaa myös miettiä, millaisen mallin itse antaa lapselle – miten teidän perheessänne ilmaistaan tunteita?

Keskustelkaa tilanteiden jälkeen

Kun lapsi tekee jotain, mikä saa toisen pahoittamaan mielensä, kerro lapselle, miltä toisesta tuntuu.

Kysy, miltä lapsesta itsestä tuntuisi, jos joku tekisi samoin hänelle. Kuvittelemalla itsensä toisen asemaan lapsi oppii empatiaa.

Tunteiden tunnistaminen ja hallitseminen auttaa lasta tulemaan toimeen muiden lasten kanssa. Kavereiden saaminen on helpompaa ja ryhmässä toimiminen sujuvampaa.

Opetellaan tunteet -peli

Tämä 56 palan palapeli tarjoaa aikuiselle ja lapselle mahdollisuuden tutkia erilaisia tunteita yhdessä. Vähitellen lapsi voi oppia ymmärtämään omia tunteitaan ja löytää sanat, joilla niistä voi puhua.

– Laadukas 56-palainen palapeli on täynnä yksityiskohtia tutkittavaksi!

– Mukana 33 hauskaa tehtäväkorttia oppimisen tueksi.

– Auttaa lapsia ymmärtämään, mistä eri tunteet voivat syntyä.

Löydät kaikki opetellaan-sarjan tuotteet täältä.

Videoita

Ajankohtaista

Tactic valloittaa maailmaa vastuullisesti

Vastuullisuus on nouseva trendi, mutta suomalainen peli- ja leluyritys Tactic on panostanut vastuullisuuteen aina yrityksen alkumetreiltä asti. Kaikki Tacticin tuotteet ovat paitsi viihdyttäviä myös kestävästi tuotettuja. Tactic aikoo jatkossakin panostaa kestävään kehitykseen, ja on valmis myös investoimaan uuteen vihreämpään teknologiaan. Kurkistetaan, kuinka maailman vastuullisimmat pelituotteet valmistetaan Tacticin Porin tehtaalla.

Read More »

PicassoTiles-lelut stressittömään jouluun

Lomakausi on synonyymi juhlallisuuksille ja ilolle. Ei ole kuitenkaan mikään salaisuus, että se voi myös olla hieman stressaavaa, kun on aika valita täydelliset lahjat läheisillesi. Juuri siinä PicassoTiles -lelut voivat auttaa. Picasso Tiles -lelut sopivat 3+ vuotiaille ja sitä vanhemmille, eivätkä ne ole vain hauskoja ja viihdyttäviä; ne myös kiehtovat nuoria mieliä ja rohkaisevat luovuuteen ja ongelmanratkaisuun.

Read More »

Tacticia johdetaan perheyrityksen arvoilla

Tactic on porilainen perheyritys, jonka innovatiivisia ja koukuttavia lautapelejä rakastetaan ympäri maailman. Jo puolen vuosisadan ajan Tacticin Porin tehtaalla on valmistettu tuotteita, jotka tuovat ihmiset saman pöydän ääreen nauttimaan yhteisistä hetkistä. Sukelletaan nyt pelitehtaan sydämeen kuulemaan tacticlaisten ajatuksia porilaisuudesta, vastuullisuudesta ja pelien merkityksestä omassa työssään.

Read More »