Opetellaan – Ajattelutaidot

Kuva: FamVeld / Shutterstock

Ajattelutaidot – utelias lapsi oppii kokeilemalla ja tutkimalla

Lapsi on luonnostaan utelias. Yhteiset juttutuokiot ja ihmettelyhetket ovat mielenkiintoisia sekä lapselle että vanhemmalle. Lapsen ajattelua voi johdatella, mutta kannattaa jättää tilaa lapsen omalle luovuudelle myös ajattelun suhteen.

Miten ajattelutaitojen kehittymistä voi tukea?

Anna lapsen leikkiä, kokeilla, yrittää uudelleen ja itse huomata syy-seuraus-suhteita. Vaikkapa palikkatornia rakentaessaan lapsi kokeilee palikan asettamista ensin yhdellä tavalla, jos palikka putoaa, hän yrittää toisella tavalla.

Anna lapselle aikaa ajatella ja yrittää uudelleen, älä ratkaise ongelmaa hänen puolestaan.

Lapsi on innokas kyselemään asioita. Älä aina vastaa suoralta kädeltä lapsen kysymyksiin, vaan kannusta häntä itse miettimään vastausta: ”Mitä itse luulet?” ”Mistä luulet, että voisimme löytää lisää tietoa asiasta?

Leikin lomassa voitte yhdessä miettiä, mitä tapahtuu, jos toimitte tietyllä tavalla. Entä jos teettekin toisella tavalla?

Rohkaise lasta löytämään erilaisia ratkaisuja. Voit myös ’ajatella ääneen’, jolloin annat lapselle mallin omasta ajatteluprosessistasi.

Kriittinen ajattelu on yksi tärkeimmistä tulevaisuuden taidoista, sitä tarvitaan ongelmanratkaisussa ja syy-seuraussuhteiden ymmärtämisessä. Kriittistä ajattelua edistää virikkeellinen ympäristö ja kannustava, positiivinen ilmapiiri. Kun lapsia rohkaistaan ihmettelemään ja tutkimaan, edistetään myös heidän motivaatiotaan oppia uusia asioita.

Kuva: alenka2194 / BigStock

Ihmetelkää yhdessä erilaisia ilmiöitä. ’Mihin vesilätäköt katoavat auringonpaisteessa?’

’Miksi öljy jää veden pinnalle, kun vesilasiin laittaa tipan ruokaöljyä? Entä mitä tapahtuu, kun lisäät tipan astianpesuainetta?’ Keksikää omia pikku tutkimuksia.

Keskustelkaa tarinoista. Voitte lukea tarinan alun ja miettiä sen jälkeen, mitä sitten tapahtui? Miksi? Mitä muuta olisi voinut tapahtua?

Nykymaailmassa ei ole pulaa valmiista viihdykkeistä, mutta olisi tärkeää jättää tilaa myös tylsyydelle. Silloin on aikaa omalle ajattelulle.

Suosittelemme

Opetellaan Luontoa

Opetellaan Koululeikki

Löydät kaikki opetellaan-sarjan tuotteet täältä.

Ajankohtaista

Äiti Maan pelaaminen on ympäristöteko!

Tulossa syksyllä 2023! Äiti Maa -tietopeli on ympäristön hyvinvointiin keskittyvä, viihdyttävä peliuutuus.  Äiti Maa, on ajankohtainen tietopeli täynnä mielenkiintoisia kysymyksiä arvokkaan planeettaamme hyvinvoinnista ja suojelusta.  Pelin

Read More »