Nämä hauskat puuhat ja leikit tukevat kirjoittamaan oppimista!

Kirjojen lukeminen yhdessä tutustuttaa lapsen kirjainten maailmaan. Kirjoittamaan oppiminen edellyttää lisäksi, että lapselle on jo kehittynyt hyvä silmä-käsi-koordinaatio, hän jaksaa keskittyä ja hänen hahmotuskykynsä sekä kynänkäyttötaitonsa on riittävä.

Kirjoittamista edeltäviä taitoja voi harjoitella leikinomaisesti esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

Muovailuvahan pyörittäminen sormenpäillä pieniksi palloiksi kehittää sekä sormien voimaa että tarkkuutta.

Palapelien kokoaminen kehittää keskittymiskykyä, hahmottamista ja sorminäppäryyttä.

Värittämällä, viivoja ja muotoja seuraamalla ja saksilla leikkaamalla lapsi harjoittelee tarkkuutta, hahmottamista ja keskittymistä.

Kun edellä mainitut perustaidot on saavutettu, ja ennen kaikkea, kun lapsi itse osoittaa kiinnostuksensa kirjaimiin ja kirjoittamisen opetteluun, voi häntä tukea leikinomaisesti.

Kirjainten muotoa voi harjoitella piirtämällä kirjaimia sormella tai tikulla lautaselle, jossa on suolaa tai hiekkaa. Voit ehdottaa lapselle kirjaimia sanomalla kirjaimen äänteen, ja voitte vielä miettiä, mikä sana alkaisi tuolla kirjaimella. Näin lapsi oppii kirjainmuodon lisäksi äänteen.

Hauskaa on myös kirjainmuotojen muodostaminen omalla keholla vaikkapa lattialla maaten.

Oikeassa kynäasennossa kynän tulisi olla kolmen sormen välissä ja ranteen rento. Nämäkin lapsi oppii vähitellen.

On tavallista, että alussa lapsi kirjoittaa kirjaimet väärinpäin ja kirjaimia puuttuu. Tämä yleensä korjaantuu itsestään taidon karttuessa.

Kun lapsi oppii kirjoittamaan sanoja, hänelle voi antaa tehtäväksi, vaikka kauppalistan kirjoittamisen.

Kirjoitus- ja lukutaito kehittyvät yhtä aikaa ja tukevat toisiaan.

Kuvat: Bickstockphoto.com

Suosittelemme:

Opetellaan-puuhakirjoissa edetään hienomotoriikasta kirjoitustehtäviin.

Löydät kaikki opetellaan-sarjan tuotteet täältä.

Ajankohtaista

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta!

BRUDER on yritys, joka uskoo onnen levittämiseen lelujen kautta! Heidän maailmanlaajuisesti tunnettu tuotenimensä on saanut lapset hymyilemään useiden vuosien ajan. Mikä tekee BRUDERista erityisen? BRUDER keskittyy valmistamaan leluja, jotka eivät tarjoa vain hauskoja hetkiä leikeissä, vaan myös turvallisia sellaisia.

Read More »

Suomen suurin lelujen ja pelien valmistaja Tactic Games ostaa Plaston

Suomalaisen leluteollisuuden vankka perinne saa jatkoa, kun porilainen lautapeleistä, ulkopeleistä ja leluista tunnettu Tactic Games ilmoitti tänään ostavansa 70-vuotiaan Ahvenanmaalla sijaitsevan AB Plasto Oy:n. Yrityskauppa tulee yhdistämään kaksi perinteikästä lelualan toimijaa, joiden syvällä suomalaisessa arvomaailmassa olevat juuret lujittavat entisestään kotimaisen lelutuotannon tulevaisuutta.

Read More »